Od „zabitego” dwupokojowego mieszkania do stylowego trzypokojowego mieszkania w euro: zdjęcia przed i po.

Projektantka zamieniła skromne dwupokojowe mieszkanie w wygodne miejskie mieszkanie dla swojej rodziny.

Krótko

Projektantka Ksenia Muravyova zaprojektowała to małe mieszkanie dla swojej rodziny jako mieszkanie miejskie w obecności wiejskiego domu. Z typowego układu dwupokojowego mieszkania o powierzchni 44 metrów kwadratowych. m wykonali trzypokojowe mieszkanie typu Euro z niezbędnymi powierzchniami – sypialnią, pokojem dziecięcym, garderobą i kuchnią z salonem. Wystrój i meble są dość łatwe do zmieszczenia w budżecie remontowym. Efektem jest bardzo harmonijna przestrzeń, która komponuje się z architekturą i historią domu.

Detale

Mieszkanie znajduje się w starej kamienicy, w serii przejściowej między Stalinem a Chruszczowem. Układ odpowiada panelom Chruszczowa, ale wysokość sufitu wynosi 2700 mm, a właściciele poszerzyli podłogi, usunęli bale i zastąpili je jastrychem, co dało wysokość netto sufitu 2,8 m.

„W rodzinie jest nas czworo: ja, mój mąż i dwójka dzieci w wieku dziewięciu i trzech lat. Głównym zadaniem było określenie miejsca dla każdego członka rodziny. Klasyczne dwupokojowe mieszkanie nam nie odpowiadało: żyjemy w różnym tempie, ja mogę rano przygotować dzieci, a mąż może iść spać i odwrotnie. Dlatego oddzielna sypialnia jest stanem żelbetowym. W rezultacie otrzymaliśmy sypialnię kapsułową, czyli sypialną, jak można to nazwać, z pełnym łóżkiem, ale bez okna. Zorganizowaliśmy w nim dobrą wentylację, ale sami żartujemy, że sypialnia jest jak kasyno – nie wiadomo, która jest godzina – mówi projektant.

Pokoje pozostały w swoich granicach, powiększyły łazienkę ze względu na korytarz prowadzący z sieni do kuchni oraz połączyły kuchnię z salonem (mieszkanie bez gazu). Kuchnia jest widoczna z pokoju, dlatego nie chciałam tworzyć tradycyjnego zestawu z szafkami ściennymi. „Przygotowaliśmy kuchnię na wzór naszego wiejskiego domu – z wysokimi kolumnami i niższą podstawą. Nie gotuję dużo, więc taka konfiguracja nam wystarczy. Wszystkie sprzęty w kuchni są zabudowane, a w rogu za zlewem znalazło się miejsce na drobne sprzęty AGD, takie jak czajnik czy multicooker, które nie są widoczne z salonu – mówi Ksenia Muravyova.

Podłoga w częściach wspólnych to gres porcelanowy, w pokojach laminat. Małe czarne sześciokąty bardzo dobrze wpasowują się skalą w kompaktowe mieszkanie, a czarny kolor stanowi stylową bazę akcentującą. Ściany w części wspólnej wykończone tynkiem cienkowarstwowym. Kiedy ściany są gładkie, ale mają teksturę, wyglądają mniej monotonnie i wygodniej. Fartuch kuchenny został ułożony z laminatu w ramach eksperymentu, aby sprawdzić, jak praktyczna jest ta powłoka w tym kontekście.

„Lampa nad stołem w jadalni ma dwie funkcje. Pierwsza to tradycyjna – delikatne, ciepłe oświetlenie stołu w jadalni. A po drugie, skala klosza odwraca uwagę od niezbyt malowniczego widoku za oknem. Koleżanka wykonała abażur według moich szkiców w swojej pracowni wystroju wnętrz” – mówi projektantka.

„Nie mieszkamy cały czas w mieszkaniu. W żłobku ważne było dobre miejsce pracy dla najstarszej córki, przechowywanie ubrań i odpowiednie miejsca do spania. Gorąca dyskusja wybuchła na temat podwójnego łóżka. Nie chciałam tego zakładać ze względu na bezpieczeństwo najmłodszego dziecka. W końcu usiedliśmy na rozkładanej sofie. W dzień pełni funkcję sofy, a w nocy dzięki wysuwanemu modułowi zamienia się w dwa łóżka. Projekt został wybrany jako neutralny, z kolorami pasującymi zarówno dla dziewcząt, jak i chłopców. Dzieci wnoszą do pokoju dziecięcego mnóstwo jasnych kolorów za pomocą zabawek, rękodzieła i rysunków, dlatego moim zawodowym przekonaniem jest uczynienie pokoju dziecięcego spokojnym tłem dla tego wszystkiego” – mówi projektantka.

W mieszkaniu zapewniliśmy garderobę; jest znacznie bardziej pojemna niż zwykłe szafy, na jakie można sobie pozwolić w tej okolicy. System magazynowania zamówiono w firmie Leroy Merlin. Celowo wybrali opcję otwartą, aby rzeczy były swobodnie dostępne.

Łazienka została powiększona ze względu na korytarz. Umożliwiło to zainstalowanie pełnej wanny. Aby zoptymalizować przestrzeń, zamontowaliśmy zlew podwieszany bezpośrednio na pralce, a wszystko, co zwykle przechowujemy w szafce pod zlewem, umieszczono w lustrzanej szafce z oświetleniem. Instalacja została również w całości przykryta zabudową meblową, która dodała miejsce do przechowywania środków do prania, ręczników i sprzętu AGD.

Zdjęcie mieszkania przed remontem

Like this post? Please share to your friends:

Videos from internet

Related articles: