Jak zamienić stare trzypokojowe mieszkanie w nowoczesne (zdjęcia przed i po)

Opowiadamy jak unowocześniliśmy drugi budynek i stworzyliśmy wygodne i funkcjonalne mieszkanie dla pary z dzieckiem.

Młode małżeństwo kupiło mieszkanie w starym ceglanym domu wybudowanym w 1957 roku w okolicy Lefortowo. Chłopaki zamarzyli, aby była to nowoczesna, wygodna przestrzeń do życia i zwrócili się do projektantów z  Loft & Home

 studio. Opracowaniem projektu projektowego zajęła się Irina Minaeva – zdradzamy szczegóły przebudowy. 

Układ

Klienci postanowili zaoszczędzić pieniądze i nie zmieniać układu mieszkania. Demontaż przegród i budowa nowych miały charakter raczej niewielki. Kuchnia była już połączona z salonem, jednak aby wszystko było bezpieczne, właściciele odmówili użycia gazu. W jednym salonie urządzono sypialnię, w drugim pokój dziecięcy. Na balkonie znajduje się część wypoczynkowa.

Kuchnia

Jednostka kuchenna jest umieszczona w literze P; pod oknem znajduje się lada barowa, która zamienia się wówczas w kolejny blok szafek. Można było zamontować wiele elementów wyposażenia zabudowanego i zapewnić miejsce do przechowywania. Jednocześnie kuchnia nie wygląda nieporęcznie ze względu na przyjemne odcienie fasad i lekką porcelanową gres na fartuchu kuchennym.

Zdjęcie kuchni przed remontem:

Salon

W trakcie opracowywania projektu projektant skomplikował pierwotną ideę stylu skandynawskiego i dodał elementy nowej klasyki w postaci listew, a także francuskiej choinki na podłodze oraz zastosował kolorystykę z przewagą gradacji odcieni ciemnej zieleni i oliwki. Dodatkowo dodała nowoczesne akcenty w postaci lamp szynowych, elementów mebli, płyt gipsowo-kartonowych i listew.

Zdjęcie salonu przed remontem:

Sypialnia

Sypialnia była wydłużonym prostokątnym pomieszczeniem z wyjściem na balkon. Zabudowano w nim garderobę, która stworzyła ukryty system przechowywania, a przestrzeń mieszkalna uzyskała bardziej prawidłowe proporcje.

Zdjęcie sypialni przed remontem:

Dziecięce

Kiedy dziecko jest małe, śpi w sypialni rodziców, a pokój ten służy do wypoczynku. Wnętrze powstało z założeniem, że będzie aktualne przez wiele lat.

Zdjęcie przedszkola przed remontem:

Przedpokój i korytarz

Po zakończeniu prac demontażowych poziom podłogi w mieszkaniu obniżył się o prawie 20 cm w stosunku do wejścia. Możliwości były dwie: albo zrobić stopień przy wejściu do mieszkania i zyskać dodatkowe 10 cm do wysokości sufitu, albo zrównać podłogę z poziomem wejścia.

Aby zmniejszyć wagę wylewki (ponieważ dom jest stary i nie ma potrzeby obciążania podłóg), wykonaliśmy zasypkę z keramzytu o grubości 11 cm i wylewki półsuchej o grubości 7 cm wzmocnionej siatką i włóknami.

Zdjęcie korytarza przed remontem:

Łazienka

W łazience udało się zamontować nie tylko wannę, ale także prysznic – takie rozwiązanie rzadko jest możliwe do zrealizowania w standardowych mieszkaniach. Aby zamontować toaletę wiszącą w kierunku wymaganym przez projekt, konieczna była przeróbka żeliwnego pionu kanalizacyjnego.

Zdjęcie łazienki przed remontem:

Like this post? Please share to your friends:

Videos from internet

Related articles: